Kesäpihan Puutarhalla viljellään mansikoita ja muita kesäherkkuja laadukkaasti ja luontoa säästäen.

Tuoretta marjasatoa on saatavilla suoraan tilamyynnistä sekä marjamyyntipisteistä lähipaikkakunnilla.

 Ota yhteyttä ja kysy lisää!

10 vuotta marjanviljelyä Valkeakosken Viuhassa

2014

Kesäpihan Puutarha perustettiin ja aloitettiin  maatilan kunnostustyöt marjatilaksi.

Kun oli kokemusta marjoista hankittuna 30 vuoden ajalta ja tarjolla arvokasta peltomaata Sääksmäen perinnemaisemista, ryhdyttiin tuumasta toimeen - perustettiin oma tila ja aloitetttiin marjojen lähituotanto.

 

2015

Aloitettiin mansikan, vadelman ja karhunvatukan viljely, pystytettiin ensimmäiset kasvutunnelit, saatiin käyttöönkuntoon talousrakennus sosiaalitiloineen.

Kasvutunnelit olivat vielä melko uutta Suomessa, mutta Pirkanmaan kasvukaudelle todella tarpeelliset. Niiden avulla ensimmäiset mansikat saatiin jo juhannukseksi. Toukokuussa istutettiin myös ensimmäiset Polka-mansikan taimet avomaalle. Mieleen jäivät vesisateen kastelemat savipellot ja istuttajat siellä kahlaamassa paljain jaloin kuin riisipellolla. Kaikki sujui kuitenkin tuurilla kuin elokuvissa - ensimmäisen kesän marjasatoa poimittiin heinäkuun lopulla ja elokuussa.

 

2016

Pystytettiin lisää kasvutunneleita, lisättiin viljelyalaa avomaalla, hankittiin majoitustilat kausityöntekijöille.

Ensimmäisen kesän työntekijät olivat asuneet vuokratalossa, nyt päätettiin hankkia omat majoitustilat, talviasuttavat, koska työt alkavat jo maalis-huhtikuussa ja päättyvät syys-lokakuussa. Sopivan matkan päästä tilalta löytyikin rintamamiestalo tähän tarkoitukseen.

 

2017

Lisättiin mansikan viljelyalaa avomaalla.

Tavoitteena oli kasvattaa avomaan tuotantoa 3 ha vuodessa, nyt oltiin siis 9 ha:ssa.

Avomaalla tarvitaan olkia mansikkapenkkien ja rivivälien katteeksi, etteivät marjat likaannu sadekuurojen aikana. Koska kesä ja syksy olivat todella märkiä, kukaan naapureista ei oikein saanut puitua viljoja syksyllä - eli ei olkia seuraavalle kaudelle.

 

2018

Lisättiin taas uutta mansikan viljelyalaa avomaalla, pystytettiin lisää kasvutunneleita, aloitettiin pensasmustikan ja herukan viljely.

Ensimmäiset mansikan avomaan istutukset alkoivat olla viljelykierron päässä, tarvittiin sekä uutta peltoalaa että uusia kasvutunneleita.

Lisättiin myös vadelmatunneleita ja aloitettiin pensasmustikoiden ja herukoiden kasvatus tunneleissa.

 

2019

Rakennettiin kesäajan majoitustilaa henkilökunnalle, rakennettiin tarvikevarastoja, lisättiin kylmiökapasiteettia.

Rakentamisen investointien vuosi. Alkuvuosien marjasadot oli jäähdytetty kylmäkuljetusautojen avulla, nyt rakennettiin kylmiöt talousrakennuksen tiloihin.

 

2020

Vuosi jolloin korona-pandemia mullisti maailman.

Marjatilalle ei saatu kausityövoimaa normaalisti, joten kaikki, jotka oveen koputtivat, otettiin töihin. Kaikki tekivät parhaansa, ja raskaasta kesäkaudesta selvittiin joten kuten. Avomaalle oli tilattu uusia mansikantaimia paljon, kasvutunneleiden laajennukset olivat käynnissä, uudet kylmiöt ja pakastin otettiin käyttöön.

 

2021

Marjatilalle myönnettiin tuotannon IP-sertifikaatti, hankittiin aurinkovoimala omaan energiantuotantoon.

Edellinen satokausi melkein menetettiin ja pandemia teki vielä tästäkin kaudesta haastavan. Mansikan avomaan viljelyalaa vähennettiin, marjantuotannon tulevaisuus oli yhä enemmän kasvutunneleissa.

               

2022

Marjatilalle myönnettiin työehtojen IP-sertifikaatti, hankittiin pikajäähdytyslaitteisto, hankittiin generaattori omavaraiseen sähköntuotantoon.

Pikajäähdytyslaitteiston avulla marjojen säilyvyys saatiin paranemaan nopealla jäähdyttämisellä heti poiminnan jälkeen. Sähkömarkkinoiden mullistuessa asennettiin varavoimageneraattori turvaamaan marjatilan sähkönsaanti poikkeusoloissa.

 

2023

Marjapakasteet markkinoille.

Tällä kaudella jatkettiin marjanviljelyä vanhaan malliin, mutta tuoremarjojen myynnin lisäksi aloitettiin marjasadon markkinointi pakasteina talvikaudella. 

 

2024

Marjanviljelyä Kesäpihan Puutarhalla 10 vuotta!

Kysy lisätietoja

Vastuullista ja valvottua viljelyä

Tunneliviljely

Viljelemme  pääosan mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa kasvutunneleissa. Tunneleissa kasvatetut marjat ovat tasalaatuisen hyviä, suuria ja puhtaita. Marjat ovat suojassa sään vaihteluilta, hallalta, auringonpaahteelta, sateelta ja tuulelta. Tunnelit pidentävät satokautta sekä alku- että loppukesästä.

 

Kastelu, lannoitus, torjunta

Kastelujärjestelmät vievät juuri oikean määrän vettä ja ravinteita suoraan kasvualustaan. Näin marjoja ei altisteta epäpuhtauksille.

Tunneliviljely mahdollistaa luonnonmukaisen kasvinsuojelun biologisilla menetelmillä. Mm. kimalaisten avulla ehkäistään mansikoiden harmaahometta ja petopunkkeja käytetään tuholaisten torjunnassa.

 

Puhtaus, laaduntarkkailu, kierrätys

Marjat poimitaan ja pakataan mahdollisimman hellävaraisesti ja aina

elintarvikehansikkaita käyttäen. Marjat poimitaan myös suoraan myyntipakkauksiin, laatikoihin tai rasioihin. Pakkaus suojaa marjoja ja rasian läpinäkyvyys on laadun takaaja.

Marjarasiat on valmistettu elintarvikehyväksytystä 100% RPET-kierrätysmuovista ja ne voi kierrättää edelleen muovikeräykseen.

 

Pikajäähdytys, pakastus

Marjat kuljetetaan heti poiminnan jälkeen kylmiöön,  ja pikajäähdyttimen ansiosta niiden säilyvyys paranee.

Silloin kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, marjasatoa pakastetaan talvikauden myyntiin. Läheisen pikapakastamon tuulitunnelissa marjat pakastuvat irtonaisiksi ja helposti käsiteltäviksi.

 

Valvonta, vastuullisuus

Marjatilallemme on  myönnetty IP sertifikaatit koskien marjojen tuotantoa sekä työehtoja ja työoloja.

Saamme käyttää pakkauksissamme sirkkalehtimerkkiä, joka on Kotimaiset kasvikset ry:n alkuperämerkki 100%:sti kotimaisille ja laadukkaille tuotteille.

Olemme mukana tuottajavastuullisessa RINKI-pakkauskierrätyksessä.

Yrityksemme on Maaseudun Työnantajaliitto MTA:n jäsen ja noudatamme Maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta.

Sirkkalehtimerkki

Kesän ja syksyn satoa

Kaikkia marjojamme on saatavilla vastapoimittuina suoraan tilalta. Tilamyynnin lisäksi meillä on useita Marja Kesäpiha -marjamyymälöitä toreilla ja markettien yhteydessä Valkeakoskella sekä lähipaikkakunnilla.

 

Marjamyymälöissämme on tarjolla pääasiassa oman marjatilamme satoa. Lisäksi tuomme myyntiin runsaan valikoiman muitakin suomalaisia puutarhamarjoja ja metsämarjoja sekä metsäsieniä.

 

Talvikaudella kesän marjasatoa on saatavilla pakasteina tilamyynnistä.

 

Viljelemme ja/tai myymme:

 • mansikat

 • vadelmat

 • karhunvatukat

 • pensasmustikat

 • herukat

 • karviaiset

 • mustikat

 • puolukat

 • hillat

 • karpalot

 • tyrnimarjat

 • kantarellit

 • suppilovahverot